Det är viktigt att du simmar i rent och framför allt säkert poolvatten. För att göra det så säkert som möjligt måste vatten desinficeras för att döda alger och bakterier, detta görs med hjälp av klor eller salt. Men vad är egentligen skillnaden och – den viktigaste frågan – vilken är bättre?

Klorvattenpool
En simbassäng med klor desinficeras med kemisk klor, som kan tillsättas manuellt genom till exempel granulat eller tabletter, eller automatiska doseringsinstallationer med flytande klor. Klor är i allmänhet det vanligaste som rengöringsmedel för simbassänger och spa; men det är viktigt att veta att klor bara fungerar effektivt när pH-nivån i vattnet är rätt. Det bästa pH-värdet är mellan 7,2 och 7,6.

Klornivåer
Det ideala klorvärdet i poolvatten varierar mellan 1 och 1,5 mg per liter vatten. Om värdet är för högt är chansen stor att du drabbas av stark klorlukt, röda ögon och hudirritation. Ett för lågt värde ger grönt vatten, alger och bakterier. Det är därför viktigt att känna till vattnets värde. Mängden mätningar skiljer sig åt mellan olika situationer: går du i poolen varje dag? Då är det normalt att kontrollera klorvärdet dagligen. Om du inte använder din pool varje dag rekommenderar vi att du testar den minst en gång i veckan. Detta gör du med ett pH-testkit.

Saltvattenpool
Låt dig inte avskräckas av ordet “salt”, för en saltvattenpool smakar verkligen inte som havet och har bara en mild saltsmak. En saltvattenpool rengörs med speciellt poolsalt. Detta läggs också till ett saltvattensystem som sedan omvandlar det till klor. Summan av kardemumman är att en saltvattenpool också innehåller klor, men detta är gjort på ett naturligt sätt utan kemikalier.

När ska jag tillsätta salt?
Poolsaltet kan tillsättas direkt i poolvattnet en gång om året. Vattnet kommer att flöda genom filtret först och sedan genom saltvattensystemet. Natriumet separeras från kloriden genom saltelektrolys. Detta ger dig naturligt klor, som desinficerar vattnet. När kloriden har tagit slut, kommer den att återförenas med natriumet och hela processen kommer att börja om igen.

Kan jag byta från klor till salt? Eller tvärtom?
Du kan! För att gå från en klorpool till en saltvattenpool behöver du bara ta små steg som att byta ut järndelar om det behövs för att förhindra korrosion. Salt kan läggas till poolen och klortillsatsen kan stoppas. Att köpa en saltelektrolys är ofta nästa steg.

Vad ska jag välja?
Baserat på informationen är det upp till dina personliga preferenser. Ett saltvattensystem är inte billigt, så om det inte ligger inom din budget är en pool med kemisk klor ett bättre val.

Snabbtips: du tjänar gradvis tillbaka investeringskostnaderna för en enhet genom lägre underhållskostnader per år.

Vill du njuta av mjukare och hälsosammare vatten? Då väljer du en saltvattenpool. Förutom att det är bättre för din hud, hår och ögon är det också trevligare för personer med till exempel eksem. Det är dock sant att en saltvattenpool inte är så hälsosam för till exempel en aluminiumstege eller trappor eller andra metalldelar på grund av rost.