Bor du i ett hus med balkong? Eller har du en trädgård med begränsat utrymme? Och tycker du att den här bara är lite tråkig? Lysa upp utrymmet du har med blommor och växter. Ge blommor och växter, det utrymme du har, doft och färg. Men lukt och färg är inte den enda fördelen som finns…

Doft och färg
Blommor och växter har var sin unika doft och färg. Och ja, vem älskar inte glada färger i trädgården eller på balkongen? Det finns gott om blomblandningar för din trädgård att välja mellan. Blandningar som balkongblommor växer till max 50 cm och är idealiska för planteringar och krukor. Blandningar som denna växer i alla möjliga ljusa färger. Från den blåfärgade lilla pimpernelen till den vita tusenskönan. Lysa upp din trädgård eller balkong med färger som blått, gult, vitt, par, orange och mer…

Glada bin och fjärilar
Blommor lockar alla typer av användbara djur. Fjärilar och bin saknas inte här. Hur trevligt skulle det vara att se färgglada fjärilar varje gång. Med blommor och växter i din trädgård kan detta bli verklighet. Bina kommer också att vara nöjda med din färg- och doftoas. Dessa användbara arbetare pollinerar på egen hand. Och inte bara dina blommor och växter, utan även blommorna och växterna i området. På så sätt bidrar du till en färgstark miljö full av biologisk mångfald och friska växter. Och bin hjälper dig också med dina jordgubbs-, gurka- och andra grönsaksväxter. Eftersom de också pollinerar dessa är din avkastning ännu större! Fjärilsblandningar och biblandningar är idealiska för detta. Balkongblandningar har också blommor som både fjärilar och bin älskar.

Vit blomma och bi

Visste du också att…

…bin sover inte mindre än fem timmar om dagen. Bin har inget fast sovmönster. På grund av detta kan de ibland hittas bland blommorna när de tar en tupplur. Söt va? Vissa bin gillar att sova tillsammans och hålla varandras tassar. En sådan romantisk bild är den perfekta fotomöjligheten. Men var försiktig så att du inte väcker dem av misstag.

Inga otäcka insekter
Det finns många blommor som är perfekta för trädgård och balkong. Ringblomma är en som absolut inte bör saknas. Den här glada gula/orange blomman ser inte bara fin ut; det är också en mycket funktionell växt. Tagetes-arterna skyddar de andra (grönsaksträdgården) växterna och blommorna i din trädgård. Denna blomma är det naturliga skyddet mot jordnematoder och bladlöss. Det skyddar också mot sniglar som, liksom jordnematoder och bladlöss, skulle äta upp blommorna och plantorna. Du kan alltid ge dem en hand med lite extra skydd.

Afrikanska med ett bi

Och visste du att…

…de Tagetes är också känd som “stinkern”. Inte för att de inte luktar gott! Många irriterande insekter som myror och myggor gillar helt enkelt inte lukten som denna blomma avger. På så sätt håller du din trädgård eller balkong fri från dessa otäcka insekter på ett naturligt sätt.

Så själv
Du kan plantera om de flesta blommor själv. Men du kan också så dem själv. På så sätt har du inrett din egen trädgård helt själv. Årliga blomblandningar kan sås från april till september. Den bästa tiden att så är mellan april och juni. När du sår mellan dessa månader kan du njuta av en vacker, blommande trädgård eller balkong i det längsta. Började sent? Det är inget problem alls. Det finns gott om blomsorter som kan sås långt in på sommaren. Det finns också gott om blommor som även blommar på hösten.

Blomfrö är alltid utspritt tunt. För optimalt resultat kan du lätt kratta jorden igen. I en blomsterlåda kan detta göras med en handkratta. Det rekommenderas även att hålla jorden fuktig i +/- 2 veckor efter sådd.

En privat oas
Naturligtvis vill du också ha en plats för dig själv förutom att skapa en oas av doft, färg och nyttiga varelser. Det finns olika trädgårdsset som är idealiska för den lilla trädgården eller på en balkong. Tänk på ett fint bistroset eller en hängstol. Det finns gott om alternativ för att njuta av det vackra vädret i din egentillverkade oas.